Erling Braut Haaland – en nyetablert stjerne

Det er ikke lenge siden denne karen begynte å bli lagt merke til både blant norske og utenlandske fotballfans, og det blir spennende å se hvordan det vil gå med ham fremover. Erling er sønn av tidligere Manchester City-spiller Alf-Inge Håland, som selv sier at det viktigste Erling kan gjøre akkurat nå, er å fokusere på trening. I skrivende stund spiller Erling for den østerrikske klubben Red Bull Salzburg, og flørter med tanken på fremtidig Premier League-spill.

I Salzburg scorer han mål i bøtter og spann, noe som har skapt overskrifter både der og her hjemme. La oss heller ikke glemme U20-landslagets 12–0 seier over Honduras, hvor Erling scoret 9 av målene. Det var en helt vanvittig seier, og det norske U20-landslaget fikk Honduras’ spillere til å se ut som om de led av artrose alle sammen.

Som sønn av en Premier League-proff ble Erling født i Leeds i England, men spiller likevel for det norske landslaget. Engelske røster har uttalt at landslaget deres potensielt har blitt snytt for en meget god spiller, men i Norge klager vi neppe. Erling har allerede debutert på A-landslaget, og vi så ham for første gang i aksjon mot Malta etter at han hadde blitt tatt ut til landslaget 27. august 2019, da Erling knapt hadde fylt 19 år. Selve kampen mot Malta var 5. september.

Selv Ole Gunnar Solskjær har ymtet frampå og hyllet unggutten. Haaland fikk jo sin debut på toppnivå da han spilte for Molde under Solskjærs ledelse, og hvem vet om ikke det kan bli United-spiller av den Leeds-fødte nordmannen. Enkelte vil påstå at dette neppe er aktuelt, ettersom faren Alf-Inge i sin tid spilte for United-rivalene Leeds og Manchester City – i tillegg til at faren hadde et par stygge episoder på banen som involverte United og Roy Keane.

Erling har selv uttalt at han gjerne skulle ha vunnet Premier League med sin favorittklubb Leeds, men at han heller ikke har noe imot Manchester United. Selv om det er usikkert hvor vi får se Norges nye gullgutt spille klubbfotball, er i alle fall en ting sikkert – vi kommer til å få mye glede av ham på landslaget. Landslagssjef Lars Lagerbäck har uttalt seg positivt, og sier at det blir spennende å følge med på den storvokste unggutten fremover.

Det er ikke tvil om at landslaget trenger nytt blod, og da er det godt å se at vi har lovende spillere. Når engelsk presse uttaler misnøye over at Haaland endte opp med å spille for Norge, når han etter all sannsynlighet ville fått spilletid på det engelske landslaget, ser det ut til at landslaget har fått et nytt ess i ermet det ville være for dumt å ikke utnytte seg av.