En mer rettferdig rangering i FIFA!

Det har blitt en endring av reglene for utregning av FIFA-rangeringen for landslag. Meningen med denne endringen var å sørge for en mer rettferdig rangering. Den nye metoden som trådte i kraft er basert på Elo-systemet, som ble brukt for rangeringen av sjakkspillere. Det vil si at lagets totale poengsum kan økes eller minskes etter kamper som er spilt uavhengig av fotballkampens utfall. FIFA kaller denne metoden for SUM-systemet, som er spesielt tilpasset for ranking av landslag i fotball. Vi får i løpet av 19. juli se om systemet har hjulpet på.

En fotballbane i røyk

Det vi lærer barna er blant annet å rangere rettferdig, men den tidligere gjennomsnittssum per år faller bort i dette nye systemet. Har ungene dine både feriefeber og fotballfeber så kan du sjekke ut utvalget hos kidsbrandstore på nettet. Alle lag som er på rankingen får beholde sin tidligere poengsum ranking i utgangspunktet. Det nye systemet blir benyttet fra det offentliggjøres den 19. juli som er få dager etter finalen i VM Russland. Endringene påvirker også privatlagskamper, hvor de tillegges mindre vekt, og avvikles utenfor landskampperioder som er utenfor FIFAs perioder. Det betyr at de vil vektes enda lavere. Kamper som er i sluttspill vil vektes i større grad enn andre typer turneringskamper. Utslagsrundene vektes naturligvis høyere.

Det vil i vekting av land fra andre kontinenter utenom Europa og Sør-Amerika kunne føre til at det blir vanskeligere å klatre på rankingen. Det kan i verste fall kompenseres for negative effekter hvor kvalifiserte vertsnasjoner ikke får delta i kvalifiseringen før sluttspillet. Russland er i denne omgang det siste offeret for slik praksis. Vertslandet vil gå inn i VM på hjemmebanen på plass 70 i tabellen. Dermed er de rangert lavest enn samtlige som deltar i sluttspillet i VM. Kort sagt vil det si at dette er godt nytt for vertslandet.

En mann som heier

For Norges del vil det bli pluss i poengsummen allerede på første FIFA-rankingen som er utarbeidet med SUM-systemet. Seieren på 1-0 mot Panama ble faktisk spilt for sent til å kunne komme med på den forrige rankingen. Antall poeng i pluss avhenger av hvordan Panama gjør det under VM. Norge var nummer 53 på den forrige rankingen. Da er det bare å vente til 19. juli!