Bedre vurderinger med videodømming!

Det finnes både motstandere og forkjempere for denne moderne måten å dømme på. En av forkjemperne for videodømming innen fotball, er selveste fotballegenden Diego Maradona. Vi kunne nok forutsett det. Teknologien er på vei inn i de fleste sider av livet vårt, og nå står altså den hellige fotballsporten for tur. Det er ikke rart at det blir engasjement av slikt. Maradona sier blant annet at teknologien fører til klarhet og kvalitet innen bedømming av kamper, noe som vil være et gode for alle parter. Selv brukte han hånden til å klarer en ball fra streken i 1990, noe dommerne aldri fikk med seg. Også FIFA-presidenen Gianni Infantino ønsker å benytte seg av videodømming, og uttrykker at dette ikke fører noe negativt med seg.

Hvor brukes videodømming i dag?

I hva slags sport brukes så slik dømming? videohjelpemidler for dommerne brukes i flere ulike sportsgrener allerede, for eksempel tennis. Innen hestesport som trav og gallopp har selve målbildet alltid vært den avgjørende faktoren i mange, mange år. Uten teknologien er det nesten umulig å skille en hestemule fra en annen. Hvorfor skal man da ikke bruke teknologi for å dømme andre sporter? Også norsk håndball ønsker videodømming for en mer rettferdig bedømmelse. Vi kommer til å se at flere og flere sportsgrener vil etterlyse dette i nærmeste fremtid. Noen fordeler kan være at man unngår feildømming, da spesielt i vanskelige situasjoner som for eksempel dårlig sikt, feil vinkel eller at spilleren står med ryggen til. Man kan også lettere få til en bedre holding blant spillerne, der dytting i feltet og andre skitne knep uteblir fra spillet. Men er det ikke også en viss fare for at fotballen kan bli kjedelig av slike grunner?

Kan erfarne dommere bli unødvendig?

Mange dommere vil kanskje føle at rollen deres blir tråkket på med videodømming. De vil føle at deres dømmeevne ikke er god nok, og kanskje slutte med tungt hjerte. Vi skal ikke overse de menneskelige følelsene når teknologien buser frem på sin vei inn i våre liv. La oss ikke glemme at sport skal også være lek og underholdning for massene, i tillegg til at spillerne skaper sin egen karriere. La ikke de skyhøye lønningene gjøre slik at en sportsgren blir for seriøs. Husk at utøverne har alle være små barn med en drøm, og at tilskuerne brenner for sine lag. Dagligstuen er gjerne det rommet som samler tilhengerne når en kamp spilles på skjermen. innred med riktige møbler slik at alle får en god plass under kampens hete. Husk at sport er til for å ha det gøy sammen.